Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

and i wonder why...

Ακούς παντού τους ανθρώπους να λένε μία φράση "Σ'αγαπώ" και την ίδια στιγμή σκέφτεσαι...το εννοούν όμως? Και αυτόματα απαντάς "όχι φυσικά" ειδικά όταν πρόκειται για 15χρονα και 16χρονα .Λες, τι μπορούν να νιώσουν αυτά?
-Μπορούν να νιώσουν ότι νιώθει και ένας ηλικιωμένος.Η αγάπη δεν κοιτά ηλικίες.Είναι κάτι που καλλιεργείται μέσα από το χρόνο και την εμπιστοσύνη.
-Ακριβώς με αυτή τη λογική , οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες εμπειρίες και είναι σε θέση να κρίνουν καλύτερα τη σημασία μίας φράσης.
-Για 105η φορά δεν εννοούσα αυτό.Εννοούσα ότι για τα δεδομένα της εποχής μας, ένα συναίσθημα που εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται δεν έχει να κάνει με την ηλικία αυτών που θα το νιώθουν.
-Άρα νομίζεις ότι στην εφηβεία μπορείς να έχεις τα ίδια βαθιά συναισθήματα που θα έχεις (αν τύχει) όταν μεγαλώσεις λίγο?
-Όχι ούτε αυτή η άποψη με εκφράζει, γιατί...γιατί ναι είναι γνωστό όσο παλιομοδίτικο και να είναι ως αντίληψη, ότι δεν μπορείς να αγαπήσεις από τα 14 σου.Δηλαδή έλεος.
-Και τώρα φαίνεσαι έξυπνη , απλά επειδή εσένα δε σου έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
-Μπορεί.Απλά εγώ δε ζητάω να θεωρηθώ κάποια που δεν είμαι όπως εσύ, που νομίζεις ότι τώρα στα 15 αγαπάς, όταν θα είσαι 17 θα λες ότι αυτό που θα νιώθεις τότε είναι πολύ πιο ιδιαίτερο από ότι στα 15 σου, και όταν θα είσαι 40 θα καταλάβεις ότι δεν μπορείς να αγαπήσεις αν δεν ωριμάσεις.Και στα 40 σου θα είσαι ακόμα παιδί.Και στα 70 πιο παιδί από ποτέ.Με αυτή τη λογική αγαπάς όταν αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο ανεξάρτητα από την ηλικία.
-Άρα καταλήγουμε στο ότι οι εφηβικοί έρωτες με όλες τους τις γαρνιτούρες είναι αγάπη?
-Και πάλι όχι...αλλά όταν ακούς δύο 15χρονα που έχουν μια σχέση σχεδόν ενός χρόνου να λένε ότι αγαπιούνται δε μπορείς να το αμφισβητήσεις.Δε σου βγαίνει , απλά , επειδή ποτέ δεν ήσουν στη θέση τους.
-Και τελικά ίσως αυτοί να είναι μόνοι που μπορούν να πουν αυτή τη φράση και να την εννοούν.Επειδή όσο κι αν φαίνεται αδύνατο για τη σημερινή κοινωνία , μια τέτοια σχέση είναι πολύ , πολύ πιο αθώα και πιο πραγματική (με όλα της τα προβλήματα) από μία σχέση σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς φαντασία , χωρίς πνοή , χωρίς συναίσθημα. Κάτι που είναι αντίθετο με το ότι η αγάπη δεν έχει ηλικία.
-Άρα συμβιβάσου στο ότι απλά δεν υπάρχει.
-Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική ερωτική αγάπη.Ιδανική όπως στα μυθιστορήματα.Όχι.
Η μοναδική μορφή αγάπης που υπάρχει είναι η φιλία.


Σταματάω για σήμερα.
Άλλο ένα κομμάτι από αυτές τις σκόρπιες σκέψεις , που έχουν χάσει το δρόμο τους στο λαβύρινθο του μυαλού μου.

Rainmaker:)

2 σχόλια: